Varaa kartoitusaika

Mikä on maalämpö ja miten se toimii omakotitalossa?

Maalämmön perusteet

Maalämpö on ympäristöystävällinen ja kustannustehokas tapa lämmittää omakotitaloja. Tämä uusiutuva energiamuoto hyödyntää maaperän tasaisen lämpötilan tarjoamaa energiaa. Maalämmön avulla voidaan merkittävästi vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja pienentää lämmityskustannuksia. Maalämpöjärjestelmä koostuu maahan asennettavasta keruuputkistosta, lämpöpumpusta sekä lämmönjakojärjestelmästä.

Maalämpöjärjestelmän asennuksessa keruuputkisto sijoitetaan joko vaakasuoraan maan alle tai pystysuoraan porattuun reikään. Maaperästä kerätty lämpö siirretään lämpöpumpun avulla talon lämmitysjärjestelmään. Lämpöpumppu nostaa maaperän matalan lämpötilan tasoa, jotta se soveltuu tehokkaasti rakennuksen lämmittämiseen.

Maalämpöjärjestelmän toimintaperiaate

Maalämpöjärjestelmä toimii hyödyntämällä maaperän varastoimaa auringon energiaa. Maaperä toimii luonnollisena lämmön lähteenä, jonka lämpötila pysyy ympäri vuoden melko vakiona. Lämpöpumppu kerää tämän energian ja muuntaa sen käyttökelpoiseksi lämmöksi. Prosessissa hyödynnetään höyrystimen, kompressorin, lauhduttimen ja paisuntaventtiilin muodostamaa kiertoa.

Lämpöpumppu siirtää maasta kerätyn lämmön talon lämmitys- ja käyttövesijärjestelmiin. Tämä tapahtuu siten, että keruuputkistossa kiertävä neste höyrystää lämpöpumpun höyrystimessä. Kompressori puristaa höyryn korkeampaan paineeseen ja lämpötilaan, minkä jälkeen lauhduttimessa höyry luovuttaa lämpöenergiansa talon lämmitysverkostoon.

Maalämmön hyödyt omakotitalossa

Maalämpö tarjoaa useita etuja perinteisiin lämmitysmuotoihin verrattuna. Se on ympäristöystävällinen, sillä se vähentää hiilidioksidipäästöjä ja muita kasvihuonekaasuja. Lisäksi maalämpö on taloudellisesti kannattava investointi, sillä se pienentää lämmityskuluja pitkällä aikavälillä. Maalämpö on myös luotettava ja turvallinen lämmitysmuoto, joka ei vaadi jatkuvaa huoltoa tai polttoaineen hankintaa.

Maalämpöjärjestelmän avulla omakotitalon lämmitys voidaan hoitaa huomaamattomasti ja mukavasti. Järjestelmä on hiljainen ja sen toiminta on automatisoitua, mikä tarkoittaa, että lämmityksen säätely ja ylläpito on vaivatonta. Maalämpö on myös erinomainen valinta pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla, kuten Espoossa, Vantaalla, Helsingissä, Järvenpäässä, Keravalla, Tuusulassa ja Sipoossa, missä maaperän olosuhteet ovat otolliset maalämpöjärjestelmän hyödyntämiseen.

Maalämpöjärjestelmän asennus ja huolto

Maalämpöjärjestelmän asennus vaatii ammattitaitoa ja huolellista suunnittelua. Asennuksessa otetaan huomioon maaperän ominaisuudet, talon lämmitystarve sekä muut tekniset seikat. Asennustyö tehdään yleensä kesällä, jolloin maan kaivuutyöt ovat helpoimpia suorittaa. Järjestelmän asentamisen jälkeen se vaatii vain vähäistä huoltoa, kuten säännöllistä tarkastusta ja mahdollisten suodattimien vaihtoa.

Maalämpöjärjestelmän huolto on tärkeää järjestelmän tehokkuuden ja pitkäikäisyyden kannalta. Huolto tehdään yleensä kerran vuodessa, jolloin tarkistetaan järjestelmän paineet, lämpötilat ja muut toiminnan kannalta kriittiset tekijät. Säännöllinen huolto varmistaa, että järjestelmä toimii optimaalisesti ja talon lämmitys on katkotonta.

Maalämmön rahoitus ja tukimuodot

Maalämpöjärjestelmän hankinta on merkittävä investointi, mutta sen tuomat säästöt lämmityskuluissa tekevät siitä kannattavan pitkällä tähtäimellä. Rahoitusvaihtoehtoja on useita, kuten pankkilainat ja erilaiset leasing-sopimukset. Lisäksi on olemassa tukimuotoja, jotka voivat alentaa investoinnin kustannuksia. Tukia voi hakea esimerkiksi energiatehokkuutta parantavien ratkaisujen toteuttamiseen.

On suositeltavaa tutustua huolellisesti eri rahoitus- ja tukivaihtoehtoihin ennen maalämpöjärjestelmän hankintaa. Tukien saatavuus voi vaihdella alueittain, ja niiden hakemiseen liittyy usein tiettyjä ehtoja. Asiantunteva neuvonta auttaa löytämään parhaan rahoitusratkaisun ja mahdolliset tukimuodot, jotka tekevät investoinnista entistä houkuttelevamman.

Kylmähovi

Y-tunnus: 3268131-4 

Perintötie 8 C
01510 Vantaa

040 553 1855

info (a) kylmahovi.fi

Toimitusehdot
Laskutustiedot

Lähetä viesti

Miten voimme auttaa?

Tällä lomakkeella voit pyytää tarjousta tai antaa palautetta, palaamme asiaan viimeistään seuraavana arkipäivänä! Tarjouspyynnöissä pyydämme kuvailemaan työn (talotyyppi, neliöt) ja toiveet lyhyesti sekä lisäämään tarvittavat liitteet liitetiedostona.


    Varaa aika