Maalämpöpumpun hinta asennettuna vaihtelee riippuen talon ominaisuuksista, lämmitysenergian ja -tehon tarpeesta sekä tontista. Hinta asennettuna on noin 25 000 euroa. Hankinta alkaa tuottamaan säästöjä heti asennuksen jälkeen ja maksaa itsensä takaisin usein noin 5–8-vuodessa.
Maalämpöön siirtymiseen tarvitaan toimenpidelupa, jonka ehdot vaihtelevat kuntakohtaisesti. Luvan saanti kestää yleensä muutaman viikon.
Maalämpöinvestointiin on mahdollista saada tukea joko valtiolta kotitalousvähennyksen muodossa sekä öljylämmityksestä luopuessa korotetun kotitalousvähennyksen tai ELY-keskuksen avustuksen muodossa. Samaan remonttiin voi saada vain yhtä tukea.
1. Varaa veloitukseton kartoitus joko soittamalla tai sivuston kautta lomakkeella. Kartoituksen jälkeen saat kirjallisen tarjouksen 24h kuluessa kohdekäynnistä.
2. Saat tarjouksen, jossa kartoituksen pohjalta mitoitettu sopiva laitteisto sekä asennushinta sille.
3. Maalämpöön siirtyminen on luvanvaraista. Lupa haetaan paikallisesta rakennusvalvonnasta. Autamme luvan kanssa tarvittaessa.
4. Hyväksytylle tarjoukselle sovitaan asennusaika.
Kotitalousvähennys on maksimissaan 2 250 euroa per henkilö. Vähennyskelpoista on työn osuudesta 40 %. Öljylämmityksestä luopumiseen myönnetään suurempi tuki, joka on maksimissaan 3 500 euroa henkilöä kohden ja voidaan vähentää 60 % työn osuudesta. Lisätietoa kotitalousvähennyksistä Verohallinnon sivuilta.
Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla ELY-keskuksen valtionavustusta. Avustusta myönnetään öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen sekä öljylämmityksen korvaamiseen toisella lämmitysjärjestelmällä, pois lukien fossiilisia polttoaineita käyttävät lämmitysjärjestelmät.
Avustuksen määrä on 4 000 euroa kun öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun, ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Lue lisää ELY-keskuksen sivuilta.
ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2023. Avustuksen osuus on puolet avustuksen laskentaan huomioitavista kustannuksista.
Ehtona on, että avustuksen hakija omistaa rakennuksen ja rakennus on asumiskäytössä ympäri vuoden. Asuinrakennuksen energiatehokkuuden täytyy parantua tehdyistä toimista. Avustettavuutta arvioitaessa verrataan lähtötason E-lukua korjausten jälkeiseen E-lukuun. Toimenpiteille yhteenlaskettu avustussumma on enintään 4 000 euroa. Lue lisää ARA-avustuksesta