Varaa kartoitusaika

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus – Mitä sinun tulisi tietää

Millainen on ilmalämpöpumpun sähkönkulutus? Entä mitkä asiat vaikuttavat laitteen energiansäästöön ja mitkä ovat puolestaan vääriä uskomuksia? Kokosimme tärkeimmät asiat, joita ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta kannattaa tietää!

Lyhyesti voi todeta, että laadukas ilmalämpöpumppu tuottaa aina säästöä lämmityslaskuun, ja että viilennyksen sähkönkulutus on paljon luultua pienempää.

Mitkä asiat vaikuttavat ilmalämpöpumpun sähkönkulutukseen?

Kun puhutaan ilmalämpöpumpun sähkönkulutuksesta, on tärkeää huomata, että laite on lähtökohtaisesti energiaa ja sähköä säästävä. Sen hyötysuhde on moninkertaisesti parempi kuin suorasähkön, tai esimerkiksi patteri- tai öljylämmityksen.

Toki ilmalämpöpumppu kuluttaa päällä ollessaan sähköä, mutta se tuottaa enemmän energiaa, mitä se tarvitsee toimiakseen.

Lämpöpumppu käyttää keskimäärin noin 1/3-1/4 prosenttia sähköenergiaa verrattuna tuottamaansa lämpömäärään. Toisin sanoen, kun tarvitaan 5 kilowattituntia lämpöä, lämpöpumppu käyttää sen tuottamiseen vain noin yhden kilowattitunnin sähköä.

Nyrkkisääntönä ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on 0,2 kWh – 2,5 kWh tunnissa. Lopulliseen sähkönkulutukseen vaikuttaa moni seikka:

 • Tilan koko, pohjaratkaisu ja kerrosten määrä.
 • Lämmöntarve, johon vaikuttaa puolestaan mm. talon rakennusvuosi, eristys ja ikkunat.
 • Pyyntilämpötila, ulkolämpötila.
 • Laitteen malli, kunto ja asetukset.

Kuinka paljon ilmalämpöpumpulla voi säästää sähköä?

Vaikka ilmalämpöpumppu ei yksin hoida koko talon lämmitystä, se auttaa säästämään lämmityskustannuksia merkittävästi.

Keskimäärin ilmalämpöpumppu säästää lämmityskuluissa 25 – 30%. Tämä tarkoittaa suomalaisissa omakotitaloissa satojen tai tuhansien eurojen vuosisäästöjä – riippuen mm. talon koosta, päälämmitysjärjestelmästä ja sähkösopimuksesta.

Esimerkki: Jos omakotitalon sähkönkulutus olisi vuodessa 20 000 kWh, ja sähkön hinta olisi 10 senttiä /kWh, tarkoittaisi se 2000 euron sähkölaskua. Ilmalämpöpumpulla sähkönkulutusta voisi alentaa noin 5000 kWh, mikä toisi 500 euron vuotuiset säästöt.

Todelliset säästöt muodostuvat pitkällä aikavälillä, ja laitteen noin 15–20 vuoden elinkaaren aikana säästöä kertyy 4 500–10 000 €.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyksessä on luultua edullisempaa

On yleinen harhaluulo, että ilmalämpöpumpun viilennyskäyttö söisi kesällä talven aikana kertyneet säästöt! Todellisuudessa viilennys on hyvin edullista.

Useimmiten ilmalämpöpumpulla viilentäminen maksaa noin 50 sentistä euroon päivässä, mikä ei ole suuri panostus mukavasta lämpötilasta kesän helteillä.

Kesällä viilentäessä ilmalämpöpumpun tarvitsee tehdä vähemmän töitä, sillä lämpötilaero on vain muutamia asteita. Laite viilentää sisätilat 22–25 asteisiksi silloin, kun lämpötila on ulkona esimerkiksi 25-30 astetta.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus talvella on puolestaan suurempaa, sillä laite joutuu työskentelemään tehokkaammin. Lämpötilan erotus on suurempi: sisätila tulee pitää 21-22 asteessa, kun ulkona voi olla -25 astetta.

Ilmalämpöpumpun ominaisuuksilla ja käyttötavoilla on merkitystä sähkönkulutukselle

Kiinnitä huomio näihin asioihin, kun haluat mahdollisimman energiatehokkaan ilmalämpöpumpun:

 • Suomen olosuhteissa testattu laite, joka tuottaa lämpöä myös kovilla pakkasilla.
 • Laitteen energialuokitus: A+++ on energiatehokkain valinta.
 • Älykkäät ohjausominaisuudet voivat parantaa energiatehokkuutta.
 • SEER-arvo kertoo jäähdytyksen hyötysuhteesta. Mitä suurempi luku, sitä energiatehokkaampi.
 • SCOP-arvo kertoo lämmityksen hyötysuhteesta. Mitä suurempi arvo, sitä parempi energiatehokkuus.

Yhteenveto: Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on lähtökohtaisesti pientä. Ilmalämpöpumpun hyötysuhde voittaa aina suorasähkö- ja öljylämmityksen. Viilennyskäytössä laite on luultua edullisempi. Voit varmistaa sähkön säästöä parhaiten huoltamalla laitteen säännöllisesti ja valitsemalla Suomen olosuhteisiin testatun laitteen.

Kylmähovi

Y-tunnus: 3268131-4 

Perintötie 8 C
01510 Vantaa

040 553 1855

info (a) kylmahovi.fi

Toimitusehdot
Laskutustiedot

Lähetä viesti

Miten voimme auttaa?

Tällä lomakkeella voit pyytää tarjousta tai antaa palautetta, palaamme asiaan viimeistään seuraavana arkipäivänä! Tarjouspyynnöissä pyydämme kuvailemaan työn (talotyyppi, neliöt) ja toiveet lyhyesti sekä lisäämään tarvittavat liitteet liitetiedostona.


  Varaa aika