Varaa kartoitusaika

Ilmalämpöpumpun asennus ja huolto

Ilmalämpöpumpun käyttö ja huolto

Ilmalämpöpumpun asennus on luvanvaraista toimintaa. Ilmalämpöpumppu on merkittävä investointi, joka palvelee käyttäjäänsä vuosikaudet, joten siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Jotta pumppu toimisi moitteetta, pitää sitä huoltaa säännöllisesti. Osa pumpun huoltotoimenpiteistä on helppo suorittaa itse, mutta silloin tällöin apuun kannattaa kutsua ammattilainen.

Muista oikeat asetukset

Ennen huoltotoimenpiteitä kannattaa perehtyä ilmalämpöpumpun asetuksiin. Ilmalämpöpumpun oikeanlaisella käytöllä varmistetaan, että laitteesta saadaan irti paras mahdollinen hyöty. 

Ilmojen kylmetessä kannattaa pumppu säätää lämmitysasentoon automaattiasennon sijaan – muuten pumppu viilentää turhaan esimerkiksi takan tuottaman lämmön. Lisäksi muun lämmityksen lämpötila on hyvä säätää 2–4°C pumpun lämpötilaa pienemmälle. 

Kylmällä säällä kannattaa lämpötilan oletusarvo sekä puhallinnopeus pitää mahdollisimman korkealla, jotta pumppu toimii mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella.  

PYYDÄ TARJOUS

Älä unohda säännöllistä puhdistusta

Ilmalämpöpumpun uloimmista karkeasuodattimista kannattaa imuroida pölyt noin kahden viikon välein. Plasma- ja hienosuodatinkasetit on sen sijaan hyvä pestä ainakin neljä kertaa vuodessa. Suodattimia kannattaa myös vaihtaa uusiin joka toinen vuosi. Nämä ovat kaikki toimenpiteitä, jotka ilmalämpöpumpun käyttäjä voi itse tehdä.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön kennoston peseminen sen sijaan kannattaa jättää ammattilaiselle. Tarvittava pesuväli on noin 3-5 vuotta riippuen siitä, onko talossa esimerkiksi lemmikkejä.

Jos pumppua ei huolleta ja puhdisteta säännöllisesti, sen energiatehokkuus voi laskea jopa kolmanneksen, sillä puhallin joutuu puskemaan ilman likakerrosten läpi. Ongelmia voi syntyä myös kondenssivesiputken kanssa, kun likaista pumppua käytetään viilennyksessä – veden roiskuessa pitkin seiniä ollaan jo myöhässä puhdistustoimenpiteiden kanssa.

Kutsu ammattilainen huoltokäynnille muutaman vuoden välein

Kun ilmalämpöpumppu alkaa haista, se ei puhalla niin hyvin kuin aiemmin, lämmitys- tai viilennysteho on heikentynyt tai kun se pitää outoa ääntä, on korkea aika kutsua ammattilainen apuun. Oikealla tekniikalla tehty huolto palauttaa laitteen hyötysuhteen ja puhallustehon. Puhtaan laitteen levittämä ilma on raitista ja hajutonta. Säännöllisesti huollettu laite myös kuluttaa vähemmän sähköä ja kestää pidempään.

Jos pumppua käytetään lämmityksen lisäksi myös viilennykseen, se poistaa ilmasta kosteutta ja työntää vettä putkien kautta pihalle. Näin putket ikään kuin huuhtelevat itse itsensä. Toisaalta laite pysyy kosteana, mikä houkuttelee likaa puoleensa, ja epäpuhtaudet alkavat kasvaa herkemmin.

Ammattilaisen tekemä ilmalämpöpumpun täyspesuhuolto sisältää ulkoyksikön puhdistuksen, kylmäaineen paineen tarkistuksen, suodattimien puhdistuksen, sisäyksikön siipipyörän sekä kennoston pesun. Myös ulkoyksikkö saattaa vaatia perusteellisempaa pesua riippuen sen sijainnista.

Me Kylmähovilla asennamme ja huollamme ilmalämpöpumput sekä muut lämpöpumput pääkaupunkiseudulla. Kutsu meidät huoltokäynnille helposti tästä.

Ota yhteyttä

Pyydä tarjous ilmalämpöpumpun huollosta.

Varaa aika
Varaa aika